top of page
Search

Kogenud massöörid kinnitavad: kutsetunnistus annab kindluse




Astud sooja tuppa. Ruumis on õdus valgus, mängib mahe muusika ning õhus lendlevad meeldivad aroomid. Tunned end lõõgastatuna. Heidad usaldavalt pikali ja suled silmad. Oled heades kätes.

Kas ikka oled? Massöörina töötamiseks ei ole kutsetunnistus vajalik. Läbid koolituse ja võidki tööle asuda. Millal sa viimati üldse veendusid, millises mahus koolitusi sinu massöör on läbinud? Kuidas kindel olla, et tunde järgi valitud massöör ka asjatundlik on?


Massöör peab olema usaldusväärne

„Miks on vaja kutsetunnistust? See annab kindlustunde. Mina tunnen end kindlalt, kuna olen põhjalikult õppinud inimkeha ja psühholoogiat, klienditeenindust ning ettevõtlust. Klient saab end tunda kindlalt, sest minu teadmisi ja oskusi on hindamiskomisjon testinud ning hinnanud. Kui mu tegevus on kutsestandardiga vastuolus, võin oma kutsetunnistusest ilma jääda,“ ütleb massöör Pille Vennikas. Sama kinnitab ka 25 aastat massöörina töötanud Heli Hommik: „Kutsetunnitus näitab minu taset. See näitab, et mul on vajalikud teadmised ja oskused omandatud.“

„Kui olen autojuht, siis teen samamoodi nii teooria- kui sõidueksami. Liikluses me eeldame, et teine autojuht on eksamid sooritanud. Kui eksameid sooritanud ei ole, siis rooli ei saa istuda. Massöörina puutume kokku inimeste delikaatsete terviseprobleemidega. Inimestel on õigus oma keha privaatsusele. Minu meelest on väga tähtis, et massöör oleks usaldusväärne,“ selgitab Pille.

Massööriks õppides tuleb läbi teha 1000 tundi auditoorset tööd, seal hulgas 332 tundi praktikat. Lisaks läbitakse kutseeksam, mis koosneb nii teoreetilisest kui praktilisest osast.

Kui teoreetilises osas tuleb vastata küsimustele kogu õpitud materjali kohta, siis praktilises osas on vaja rääkida liigestest ja lihastest, mis liigutusi lihased aitavad teha, kuidas lihaseid manuaalselt testida ning tuleb ka konkreetse murega pöördunud inimese puhul selgitada, kuidas massöörina teda aitama peaks. „Sain ülesande, et tuli istuva tööga klient, tal turi, kael ja selg valutavad. Pidin näitama, milliseid võtteid kasutaksin tema peal,“ meenutab Pille oma eksamit.

 

Massööril ja massööril on vahe

Pille on väga tänulik oma põhjaliku ettevalmistuse eest. „Ma oskan nõustada, kui inimesel on tõsisem probleem ning tean, millal suunata inimene arsti jutule või millal üldse keelduda massaaži tegemast,“ selgitab ta. Ka Heli leiab, et massaaž ei ole üksnes lõõgastus, vaid ütleb, et see on pigem terapeutiline sekkumine, mis mõjutab inimese tervist.

 

Siit joonistub väga selge vahe erinevate massööride vahel. „Minu jaoks oli täielik šokk, kui üks klient rääkis, et käis spaas, kus pakuti massaaži, aga ei olnud ühtegi kutsetunnistusega massööri,“ räägib Pille. Praegusel ajal on võimalik läbida massöörikursusi väga erinevas mahus ning keegi pärast massöörina töötamist keelata ei saa.

„Minu üks tuttav läbis klassikalise massaaži koolituse, mis tähendas 40 tundi praktilist tööd ja 20 tundi iseseisvat tööd,“ toob Pille näite. Salongi tulles, kutsetunnistust küsimata, võib klient vaadata nii Pillet kui tema tuttavat samaväärsete massööridena. Tegelikkuses on ühe ettevalmistus ning teadmiste- ja oskustepagas oluliselt suurem.

Ka Heli näeb, et see on probleem. „Lühike massaažikursus annab mõningad teadmised ja need sobivad pereliikmete ja sõprade peal katsetamiseks, aga massöörina töötamiseks ei ole see piisav,“ on ta veendunud.

 

Kutsetunnistus võiks olla kohustuslik

„Praegu on inimestel keeruline endale massööri valida. Vahel on lühikese kursuse läbinud praktikud eriti aktiivsed ennast kiitma ja lausa valetavad inimestele, et on diplomeeritud professionaalid. Klient ei oskagi valida, sest kõik tegutsevad ühe nimetuse all – massöör,“ selgitab ta.

„Kutsetunnitus peaks olema kõikidele massööridele kohustuslik, nii tagame kliendile, et meie töö on kvaliteetne,“ usub Heli. Ka Pille toetab Eesti Massööride Liidu seisukohta, et kutsetunnistus võiks olla massööridele töötamiseks kohustuslik. „Paber üksi ei tee inimest heaks ja meeldivaks massööriks, kuid see annab kindluse, et see inimene on vähemalt pädev,“ usub Pille

Heli teab juhtumeid, mil inimestel on olnud negatiivseid kokkupuuteid ebapiisava ettevalmistusega massööridega. „Mina soovitan alati küsida massöörilt kutsetunnistuse numbrit või täisnime. Nii saab uurida kutseregistrist, kas tal on kehtiv kutsetunnistus või mitte,“ ütleb Heli.

 

Kutsetunnistus toob massöörile rohkem kliente

Kui inimene tänavalt ei pruugi kutsetunnistuse olemasolu kohta osata uurida, siis kindlustusseltsid peavad kutsetunnistust äärmiselt oluliseks. Massaaži kompenseeritakse üksnes sellisel juhul, kui massööril on kehtiv kutsetunnistus.

Kui töötervishoiuarst on kirjutanud töötajale välja massaaži, saab tööandja töötajale massaaži võimaldamise eest maksuvabastuse üksnes juhul, kui massööril on kehtiv kutsetunnistus. „Seda kaudu tuleb kliente päris palju,“ kinnitab Pille.

Heli on aga viimased 13 aastat pakkunud oma teenust ettevõttes, kus tööandja tasub töötajate massaažide eest. Ka sellisel juhul on kehtiv kutsetunnistus vajalik.

 

Taastõendamine on lihtne

Kui massööriks õppimine on intensiivne ja nõuab pühendumist, siis hiljem kutse taastõendamine keeruline ei ole.

Kutset tuleb taastõendada iga viie aasta järel. Selleks peab olema vähemalt kaks aastat töötanud massöörina ning lisaks peab olema eelneva viie aasta jooksul läbinud vähemalt 80 tunni mahus täiendkoolitusi oma erialaga seonduvalt. „See ei pea tähendama massaažikoolitusi, vaid koolitused võivad olla ka näiteks klienditeeninduse, psühholoogia või ettevõtluse alal,“ teab Pille. Need valdkonnad on tihedalt massöörina töötamisega seotud.

Heli kinnitab samuti, et oma 25 tegevusaasta jooksul ei ole ta tundnud, et kutsetunnistuse taastõendamine keeruline oleks. Ta näeb, et kutsetunnistuse uuendamine on tema jaoks väga oluline. „Olen koostööd teinud ainult selliste ettevõtetega, kes ilma kutsetunnistuseta massööre ei aktsepteeri,“ ütleb ta.

Uude kutsestandardisse lisati eelmise aasta lõpus nõue, et kutsetunnistuse taastõendamist saab teha kuni ühe aasta jooksul kutsetunnistuse kehtivuse lõppemise hetkest. Kui kutsetunnistuse kehtivusest on möödas rohkem kui üks aasta, siis tuleb sooritada uus kutseeksam.*

 

 

*Kuni 15.11.2024 on võimalik taastõendada ka neid kutsetunnistusi, mille kehtivuse lõpust on möödas rohkem kui 1 aasta.


445 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page